Wat zijn de 7 beste plantaardige eiwitbronnen? - Her Protein
  • Gratis verzending bij bestellingen boven de €70,-.
  • Voor 15 uur besteld is morgen in huis.
  • NEW Fat Burner Miami Peach Ontdek Nu!
  • Home
  • Blogs
  • Wat zijn de 7 beste plantaardige eiwitbronnen?

Wat zijn de 7 beste plantaardige eiwitbronnen?

door Her Protein  in LifestyleVoeding
Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel in onze voeding. Ze zijn een bouwsteen van onze lichaam en zorgen voor de aanmaak en het herstel van onze spieren. Ook zijn ze noodzakelijk voor sterke botten en je energie. Intensieve sporters hebben vaak nog meer eiwitten nodig waardoor ze al snel zich richten op proteïneshakes.
Wat zijn de 7 beste plantaardige eiwitbronnen?

Wat zijn plantaardige eiwitbronnen?

Eitwitten zijn onmisbaar in ons voedingspatroon. Vlees is een grote bron voor eiwitten, maar wat met vegetariërs en veganisten? Gelukkig zijn er ook heel wat plantaardige eiwitbronnen. Denk maar aan brood, rijst, pasta, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Plantaardige eiwitten vs dierlijke eiwitten

Ruim een vijfde van ons lichaam bestaat uit eiwitten. Maar omdat ons lichaam niet in staat is om eiwitten op te slaan, is het belangrijk dat we in onze dagelijkse voeding voldoende eiwitten naar binnen krijgen.

Er bestaan twee soorten eiwitten: dierlijke en plantaardige. Dierlijke eiwitten komen voornamelijk voor in vlees, vis, melkproducten en eieren terwijl plantaardige eiwitten dan weer voorkomen in bonen, noten enz. Voor vegetariërs en veganisten is het belang van plantaardige eiwitten ter vervanging van vlees of melkproducten erg groot.

Proteïnen worden in ons lichaam afgebroken tot aminozuren die worden gebruikt voor tal van zaken waaronder ons metabolisme. Bij dierlijke eiwitten is de verhouding ideaal, terwijl bij de plantaardige variant dit niet altijd het geval is. In plantaardige eiwitten zitten vaak minder essentiële aminozuren waardoor een vegetariër of veganist meer eiwitten nodig heeft.

Daarnaast biedt de vegetarische optie uiteraard ook voordelen. Zo zijn eiwitten op plantaardige basis vaak beter voor de cholesterol en verlagen ze de kans op hart-en vaatziekten. Ook is er een verlaagde kans op diabetes type 2.

Lijst met de 7 beste plantaardige eiwitten:

1. Erwten-eiwit - 80 gram eiwitten per 100 gram

De beste manier om heel wat plantaardige eiwitten binnen te krijgen is door het drinken van een eiwit shake op erwtenbasis. Vooral na een intensieve sportsessie raden we deze shake aan. De shake is volledig plantaardig en kan worden gemengd met water en is dus ideaal voor vegans. Verder kan je het poeder of de shake ook gebruiken als ingrediënt voor je smoothie ´s morgens.

2. Spirulina - 60 gram eiwitten per 100 gram

Spirulina is een andere naam voor de blauwgroene alg die in poedervorm verkrijgbaar is. Het wordt vaak gebruikt bij smoothies en is de ideale manier voor een eiwit boost. Naast de vele eiwitten die het bevat, is het ook een bron van vitaminen, mineralen en bevat het de essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Spirulina werkt ook ontstekingsremmend en is erg goed voor de gezondheid.

3. Edelgist - 50 gram eiwitten per 100 gram

Edelgist kan je kopen in de meeste biowinkels. Vaak in poedervorm. Dit gedeactiveerde gist wordt vaak gebruikt ter vervanging van kaas omwille van de kaassmaak die het bevat. Hiermee is het een goed alternatief voor veganisten. Niet alleen is het een plantaardig alternatief voor kaas, maar het bevat ook minder calorieën en meer vitaminen.

4. Sojabonen - 36 gram eiwitten per 100 gram

Geen veganist die soja niet in zijn dieet heeft. Soja is zowat het ultieme vervangmiddel van vlees voor iedereen die vlees mijdt in zijn voeding. Qua samenstelling is het vrij gelijkaardig aan vlees en het bevat evenveel proteïnen. Soja komt erg vaak voor in Aziatische gerechten, maar tegenwoordig vind je ook in iedere supermarkt sojamelk en sojabonen. Deze laatste kunnen als volwaardig ingrediënt in je maaltijd worden gebruikt.

5. Linzen - 26 gram eiwitten per 100 gram

Linzen kunnen in dezelfde categorie worden geplaatst als andere peulvruchten zoals kidneybonen of kikkererwten. Bij mensen die dierlijke eiwitten vermijden, zijn ze geen onbekende. Naast een uitstekende bron van eiwitten, zijn ze ook rijk aan vezels en vitaminen, waardoor ze uiterst interessant zijn om in je gerecht te gebruiken. Belangrijke opmerking wel is dat linzen en peulvruchten over het algemeen minder essentiële aminozuren bevatten dan dierlijke eiwitten. Daarom kan het interessant zijn om linzen te combineren met bruine rijst of tarweproducten.

6. Chiazaden - 16 gram eiwitten per 100 gram

Chiazaden hebben een vrij neutrale smaak en worden hierdoor vaak toegevoegd aan smoothies of yoghurt voor een eiwit boost. Ook wordt het vaak gebruikt ter vervanging van eieren in bepaalde gerechten. Chiazaad is niet alleen belangrijk als bron van proteïnen, maar bevat ook magnesium, ijzer, calcium en heel wat vezels. Deze bevorderen een goede darmwerking.

7. Quinoa - 14 gram eiwitten per 100 gram

Quinoa is een belangrijke eiwitbron en wordt in een gerecht vaak op dezelfde manier toegepast als rijst. Nochtans behoort quinoa eigenlijk tot de familie van de zaden. Naast eiwitten, is het ook rijk aan koolhydraten, vezels, mineralen en vitaminen. Quinoa kan als hoofdingrediënt worden gebruikt ter vervanging van rijst, maar evenzeer als toevoeging in salades.

Laat een reactie achter
TERUG NAAR BOVEN

Iemand kocht net

Product name

info info